Loading...

Comfort soep

Als ik aan comfort food denk dan is een van mijn favoriete gerechten: Antilliaanse soep. Deze sòpi (soep) is machtig en vaak rijkelijk gevuld met vlees en heerlijke producten uit het Caribisch gebied. Zoals mais, zoete aardappel, bakbanaan en pompoen. Mijn zus maakt de allerlekkerste sòpi di karni (Antilliaanse vleessoep) met rund- of geitenvlees. Ook haar sòpi di pisca (vissoep) is voor mij echte comfort food.

Als ik naar de bovenstaande foto kijk, weet ik eigenlijk niet zo goed waar ik moet beginnen. Er ligt zoveel lekkers op het bord en alle smaken kloppen met elkaar. In het originele versie van de Antilliaanse sòpi di galiñia (kippensoep) wordt ook vaak aardappel gebruikt maar in mijn versie laat ik deze koolhydraten weg en voeg ik iets nieuws toe aan de soep: namelijk avocado. Ja je leest het goed! Je zou het wellicht niet denken maar avocado maakt deze soep helemaal af. Deze sòpi di galiñia is op elk moment lekker en een bron van vitamines. Als ik voel dat ik verkouden begin te worden, maak ik altijd een pan van deze soep klaar. Enne believe it or not, ik ben binnen no time helemaal opgeknapt!

5 van 1 stem
Print

Comfort Soep



Tijd 1 uur
Personen 4

Ingredienten

  • 1 kilo kipkluifjes (borrelkip)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • tak selderij
  • 1 madame Jeanette peper (klein)
  • 2 maïskolven
  • 1 grote zoete aardappel (bataat)
  • 1 halve flespompoen
  • 1 pak Knorr kippensoep
  • 2 liter water
  • 2 à 3 kippenbouillon blokjes van Knorr
  • 1 Scheutje olijfolie
  • 1 bovenkant van een rode paprika
  • 2 takjes bladselderij
  • 2 limoen of citroen
  • 1 avocado
  • ½ bakbanaan

Bereidingswijze

  1. Breng alvast 2 liter water aan de kook.

    Snijd de uien in 4 stukken en pel de knoflook (laat deze heel).

    Snijd een kwart van het bovenste gedeelte van de paprika af (met behoud van de steel). Dit gaan we gebruiken om te trekken in de bouillon. De onderkant kun je bewaren voor een ander gerecht.

    Was de kip met de citroen, (of een beetje azijn) verwijder indien gewenst het velletje en spoel de kip goed af met koud water.

    Doe de gewassen kip in de pan met kokend water, voeg 1 bouillonblokje, de ui, knoflook, de bovenkant van de paprika en takken bladselderij toe in de pan.

    Laat de bouillon op middelmatig vuur koken tot de kip gaar is (ongeveer 30 minuten).

    *Verwijder het schuim dat eventueel tijdens het koken van de bouillon naar boven komt drijven met een scheplepel uit de pan.

    Na ongeveer 30 minuten schep je de paprika, knoflook, ui en takken selderij uit de pan. Voeg dan het tweede bouillonblokje toe in de pan en een scheutje olijfolie en nog een halve liter water erbij en blijf regelmatig roeren.

    Snijd of hak de maiskolven in 8 gelijke stukken en voeg dit toe aan de soep. En breng alles weer aan de kook en laat dit ongeveer 15 minuten op middelmatig vuur koken.

    Snijd de flespompoen (het bovenste gedeelte) en zoete aardappel in mooie gelijke stukken (op deze manier garen ze even snel) en voeg deze na 15 minuten toe aan de soep.

    Proef de soep als deze nog smaak nodig heeft kun je nog halve of hele een bouillonblok toevoegen.

    Snijd de bakbanaan in wat dikke ronde plakjes en voeg deze toe aan de soep als de aardappelen en pompoen half gaar zijn na ongeveer 5 minuten (je kunt dit ook met een saté prikker controleren).

    Snijd met een mes een paar keer in de Madame Jeanette pepertje zodat de smaak vrijkomt maar niet opensnijden anders kan je soep te pittig worden (tenzij je daar van houdt natuurlijk).

    Leg de peper in de soep en laat het geheel op een zacht vuurtje sudderen tot de banaan gaar is (ongeveer 10 min).

    Doe het vuur uit en het deksel op de pan en laat even afkoelen.

    Snijd de avocado en citroen in mooie gelijke stukken en dien deze op met de soep

    Heb je soep over dan kun je dit invriezen voor een volgende keer.

“Wist je dat: het schuim dat tijdens het koken naar boven drijft, uit eiwitten en vetten bestaat die uit het vlees en groenten loskomen tijdens het koken. Dit ziet er onsmakkelijk uit en is bovendien niet lekker. Dus voor een heldere smaakvolle bouillon dit schuim er regelmatig uitscheppen!”

Enjoy…

Een warme groet,

You might also like

1 Comment

  • admin 7 jaar ago Reply

    5 stars
    Heerlijk recept!

Leave a Reply