Go Back
Print

Snelle nasi

Totale Tijd 20 minuten

Ingredienten

  • 500 gram Basmati rijst (gekookt) = ongeveer 150 gram ongekookte rijst
  • 100 gram gerookte spekjes optioneel
  • 150 gram kipfilet of varkensfilet
  • 1 kleine ui (rode, witte of sjalot)
  • 1 teen knoflook geraspt of geperst
  • 2 eetlepels Ketjap Manis Surinaamse ( ik gebruik A Trade Mark Ketjap Manis)
  • 1 theelepel *trassie Fa­ja Lo­bi Tras­sie tra­fa­sie (te koop bij AH)
  • 3 eetlepels olijfolie om mee te bakken
  • 1/2 kippenbouillon blokje (ik gebruik altijd die van Knorr)
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Ik houd altijd de verhouding 1:2 aan. Dus 1 kopje rijst staat gelijk aan 2 koppen water. Werkt altijd! Snijd de kip- of varkensfilet in zo klein mogelijke blokjes (zodat het straks sneller gaar is) en kruid dit met wat zout en peper. Terwijl de rijst kookt, verhit je in een wokpan de olijfolie. Als de olie heet is bak je het vlees totdat alle stukken dichtgeschroeid zijn. Voeg dan indien gewenst het spek bij het vlees.  Als het spek een kleurtje heeft voeg je de knoflook en de ui toe. Je kan er ook voor kiezen om alleen vlees of spek te gebruiken. Eet je geen vlees dan kun je dit weglaten en bak je in de olie gelijk de ui en knoflook totdat deze glazig zijn geworden (pas op dat het niet aanbrand). Zet het vuur op een laag pitje en voeg dan 1 theelepel trassie en het halve bouillon blokje toe aan in de pan. Als de trassie en bouillon blok opgelost zijn voeg je de ketjap manis toe in de pan en even goed roeren. Als de rijst gekookt is, meng je deze beetje bij beetje met het vlees. Zorg ervoor dat je de rijst goed mengt met het vlees zodat alles dezelfde mooie bruine kleur krijgen. Vind je de rijst te licht van kleur dan kun je nog een klein beetje Ketjap Manis toevoegen voor een donkerder kleur. Als alles dezelfde kleur heeft, is de nasi klaar om opgediend te worden.