Go Back
Print

Roland's ovenschotel van zoete aardappel en lamsgehakt

Personen 4 personen

Ingredienten

Zoete aardappelpuree

  • 750 gram zoete aardappel
  • Melk scheutje
  • boter een paar klontjes boter

Saus van lamsgehakt

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
  • 3 theelepel korianderpoeder
  • 2 of 3 theelepel chilipoeder
  • 3 theelepel komijnzaad gemalen
  • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • 100 gram maiskorrels
  • 100 gram doperwten diepvries
  • 1 bouillonblokje kippen of groente
  • koriander handjevol
  • zout
  • peper

Garnituren

  • 150 gram fetakaas
  • koriander handjevol

Bereidingswijze

Zoete aardappelpuree bereiden

  1. Zet een pan met water op om de aardappelen te koken. Snijd de aardappelen in kleine blokjes en als het water kookt voeg je de aardappelen toe. Kook tot dat ze gaar zijn (ongeveer 15 minuten) (controleer gaarheid). Als de aardappelen gekookt zijn giet je ze af en doe je ze terug in de pan. Voeg dan een klein beetje melk en wat boter in de pan en stamp de aardappelen tot een fijne puree. Zet even apart.

Saus van lamsgehakt bereiden

  1. Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Doe wat olijfolie in een (wok) pan, snijd de ui en knoflook fijn en fruit dit even in de pan aan. Voeg dan het gehakt toe en bak even aan. Doe dan alle kruiden in de pan en bak het gehakt helemaal rul. Voeg de tomatenblokjes en het bouillonblokje in de pan en roer het geheel. Het is dan ook tijd om de dopertwen en maiskorrels erbij te doen. Proef je saus en voeg indien gewenst naar eigen smaak nog wat kruiden toe. Laat het geheel nog even 5 minuten sudderen. Als laatste voeg je nog een handjevol fijn gesneden verse koriander toe in de pan. Zet het vuur uit. Doe het gehakt in een diepe ovenschaal zorg dat het gehakt goed verdeeld is over de schaal. Giet dan voorzichtig de puree over het gehakt en verdeel dit ook evenredig over de schaal. Maak met de achterkant van een lepel een paar golven in de puree (voor de mooiigheid). Bak de ovenschotel af in ongeveer 20-25 minuten. De schotel is klaar als de saus naar boven begint te borrelen en de bovenkant lichtbruin is geworden. Kruimel direct de fetakaas op de nog warme ovenschotel en maak het gerecht helemaal af met nog wat fijn gesneden koriander. Laat het geheel nog even afkoelen voordat je het aansijdt.