Loading...

Snelle nasi

Ik ga jullie laten zien dat een lekkere en goede nasi niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ik noem dit gerecht snelle nasi omdat je dus snel klaar bent en je met weinig ingrediënten iets heerlijks op tafel zet. Ik maak deze nasi zeker 1 x per week klaar omdat mijn zoontje er dol op is. Je kunt het met of zonder vlees bereiden. Ik doe er altijd een beetje spek in omdat dit een heerlijke smaak geeft aan de nasi. Maar zonder spek is het ook prima dus ook voor de vegetariers en niet varkensvleeseters onder ons een echte aanrader. Je kan aan deze nasi natuurlijk ook nog  aanvullen met groentes zoals taugé, chinese wokgroenten of een gebakken ei.

Dit gerecht is pas echt af met wat heerlijke plakken avocado en tomaat gekruid met wat citroensap, olijfolie, zout en peper. En wat zeker niet mag ontbreken is gebakken bakbanaan. Bakbanaan wordt vaak als bijgerecht gegegeten in de Caribische keuken en is heerlijk in combinatie met rijst, nasi, bami of funchi (polenta).

Snelle nasi

Totale Tijd 20 minuten

Ingredienten

 • 500 gram Basmati rijst (gekookt) = ongeveer 150 gram ongekookte rijst
 • 100 gram gerookte spekjes optioneel
 • 150 gram kipfilet of varkensfilet
 • 1 kleine ui (rode, witte of sjalot)
 • 1 teen knoflook geraspt of geperst
 • 2 eetlepels Ketjap Manis Surinaamse ( ik gebruik A Trade Mark Ketjap Manis)
 • 1 theelepel *trassie Fa­ja Lo­bi Tras­sie tra­fa­sie (te koop bij AH)
 • 3 eetlepels olijfolie om mee te bakken
 • 1/2 kippenbouillon blokje (ik gebruik altijd die van Knorr)
 • zout en peper

Bereidingswijze

 1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Ik houd altijd de verhouding 1:2 aan. Dus 1 kopje rijst staat gelijk aan 2 koppen water. Werkt altijd! Snijd de kip- of varkensfilet in zo klein mogelijke blokjes (zodat het straks sneller gaar is) en kruid dit met wat zout en peper. Terwijl de rijst kookt, verhit je in een wokpan de olijfolie. Als de olie heet is bak je het vlees totdat alle stukken dichtgeschroeid zijn. Voeg dan indien gewenst het spek bij het vlees.  Als het spek een kleurtje heeft voeg je de knoflook en de ui toe. Je kan er ook voor kiezen om alleen vlees of spek te gebruiken. Eet je geen vlees dan kun je dit weglaten en bak je in de olie gelijk de ui en knoflook totdat deze glazig zijn geworden (pas op dat het niet aanbrand). Zet het vuur op een laag pitje en voeg dan 1 theelepel trassie en het halve bouillon blokje toe aan in de pan. Als de trassie en bouillon blok opgelost zijn voeg je de ketjap manis toe in de pan en even goed roeren. Als de rijst gekookt is, meng je deze beetje bij beetje met het vlees. Zorg ervoor dat je de rijst goed mengt met het vlees zodat alles dezelfde mooie bruine kleur krijgen. Vind je de rijst te licht van kleur dan kun je nog een klein beetje Ketjap Manis toevoegen voor een donkerder kleur. Als alles dezelfde kleur heeft, is de nasi klaar om opgediend te worden.

* Wist je dat: Trassie wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde garnalen die vermalen en verwerkt worden tot een pasta of samen worden geperst tot een blok. Een echte smaakmaker in de Surinaamse keuken! Ik vond de trassie vroeger altijd zo sterk van geur (mild uitgedrukt :)). Je kon bij mij in de straat van ver ruiken wie er met trassie aan het koken was. Maar tegenwoordig valt dit wel mee. De pasta vorm van trassie is mild terwijl de samengeperste blokken een veel sterkere geur en smaak hebben.

Enjoy!

Een warme groet,

You might also like

1 Comment

 • Gio 7 jaar ago Reply

  Super lekker en ook nog is snel te maken!! I love itttt ?

Leave a Reply