Loading...

So so lobi: Saoto

Surinaamse Saoto Soep

Saoto soep is voor mij echte soulfood! Van alle Surinaamse gerechten is dit mijn nummer 1. Saoto is van oorsprong een Javaans gerecht. Alle ingrediënten vormen samen één geheel en persoonlijk vind ik dat je geen enkel ingrediënt mag weglaten. Saoto heb ik voor het eerst gegeten in Rotterdam bij mijn schoonmoeder. Als zij Surinaams kookt, is het gevoel dat je er aan overhoudt: warm, thuiskomen en ik wil meer!!

Omdat zij zo lekker authentiek Surinaams kan koken heeft ze voor mij de lat hoog gelegd. Als ik buiten de deur eet ben ik altijd haar eten met die van anderen aan het vergelijken. En om die reden valt Surinaams eten buiten de deur voor mij vaak tegen. Dus ook Saoto soep, ik besloot om zelf Saoto te maken. Ja dapper van mij want ik ben geen Surinaamse en ik weet hoe kritisch die zijn als een niet Surinaamse hun gerechten klaarmaakt (@ de Surinamers waar of niet?)

Ik heb het recept gekregen van mijn schoonmoeder en tot mijn verbazing was het niet zo ingewikkeld alleen vergt het wel enige voorbereiding en heb je veel garnituren. De bouillon is het meest cruciale onderdeel van dit gerecht. Als die niet goed is, is je hele soep mislukt. De echte smaakmakers van de bouillon zijn laos, citroengras (sereh), salamblad en piment korrels. De vele garnituren maken van deze soep een hoofdgerecht. De soep wordt gevuld  met rijst, eieren, taugé, selderij, (gepluisde) kip en een mix van gebakken patatjes, vermicelli en gebakken uitjes. Dit hoef je gelukkig niet zelf te bakken maar kun je kant en klaar kopen bij de toko’s. Om de soep helemaal af te maken doe je als laatst nog een beetje zoete/hete sojasaus die je zelf kunt klaarmaken.

De moeder (Surinaamse) van mijn vriendin Serena gaf mij het allermooiste compliment op mijn saoto soep. Ze zei : “ ik kan nu met een gerust hart met Saoto pensioen”omdat die van mij net zo lekker is als die van haar. Wauw that means a lot! Thanks Ida nog voor dit prachtig compliment.

Wist je dat… als de bouillon op is, je deze kan aanvullen met water en weer laten trekken met indien nodig toevoeging van een bouillon blokje en stukje laos of sereh. Of dat je de bouillon dezelfde dag kan nog invriezen. Blijft gewoon lekker op smaak.

 

 

 

 

 

4 van 2 stemmen
Print

Surinaamse Saoto Soep

Totale Tijd 1 uur

Ingredienten

Ingredienten bouillon:

 • 3 liter water
 • 500 gram kipfilet (of een dubbele kipfiletborst)
 • 8 pimentkorrels
 • 2 salamblaadjes
 • 4 takken Sereh
 • 3 stukken Laos (ongeveer 6 cm p.s.)
 • 2 takken selderij
 • 1 grote ui
 • 3 tenen knoflook
 • 4 blokjes kippenbouillon (Knorr)
 • 1 theelepel witte peper
 • 1 eetlepel olijfolie

Garnituren

 • Rijst (gekookt)
 • 4 takken selderij
 • 4-6 gekookte eieren
 • 300 taugé
 • gedroogde uitjes
 • gebakken vermicelli
 • gebakken frites sticks

Zoete/hete sojasaus

 • 100 ml Ketjap Medja no. 1
 • 1 Madam Jeanette
 • 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze

 1. Breng het water voor de bouillon aan de kook. Snijd de onderkant en de toppen van de sereh eraf, verwijder het buitenste velletje en vouw de sereh even dubbel. Schil met een aardappelschilmesje de buitenkant van de laos eraf. Pel en snijd de ui in 2 stukken. Pel de knoflook en laat deze heel. Voeg dan de laos, sereh, knoflook, ui, de salamblaadjes, 1 bouillonblok en de witte peper toe aan het water. Doe ook de kipfilet erbij en laat het geheel ongeveer 30 minuten koken. Als de kip gaar is kun je deze eruit halen. Voeg dan nog 2 bouillonblokjes en 1 eetlepel olijfolie  toe aan het water en laat de soep nog op een zacht vuurtje verder koken (ongeveer nog 45 minuten). Proef na 45 minuten de soep en voeg indien nodig nog  1 bouillon blok toe aan en laat nog even 10 min pruttelen. Dan is de soep klaar.

  Pluis de kip als die nog heet is, door het met een vork uit elkaar te trekken. Als de kip nog heet is valt het namelijk heel makkelijk uit elkaar. Pas op dat je je niet verbrand. Kook ondertussen ook de eieren gaar. Als de eieren gekookt zijn laat ze dan gelijk schrikken door ze met koud water af te koelen en pel de eieren. Maak de tauge schoon door de onderant (de wortel) te verwijderen en spoel ze even met koud water af.  Het schoonmaken van de tauge kost even tijd maar omdat deze rauw toegevoegd worden vind ik het persoonlijk lekkerder om het zo te eten. Heb je geen zin en tijd hiervoor zorg er dan voor dat je de tauge goed wast voor gebruik. Haal de blaadjes van de takken selderij af en snijd deze fijn en zet apart. 

  Zoete/hete sojasaus klaarmaken

  Snijd de 2 tenen knofook en de madame jeannette (verwijder eerst de zaadjes) heel fijn en voeg deze toe aan ketjap. Bewaar de Ketjap in een afgesloten bakje nog even in de koelkast tot dat je deze gaat serveren.

  Gepluisde kip krokant bakken

  De gepluisde kip doe ik altijd eerst nog even in de oven met wat ketjap zodat dit lekker krokant wordt. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de kip op een ovenschaal en doe wat ketjap overheen zodat ze een beetje kleur krijgen. Bak z e dan nog een beetje krokant (ongeveer 5 minuten) af in de oven. 

  Doe al het granituur in aparte schalen. Ook de gebakken vermicelli, frites sticks en uitjes doe ik in aparte bakjes. Ik koop deze los bij de toko maar ze verkopen ook een kant-en-klare saoto soep mix. 

  Soep uitserveren

  In een soepkom doe je een beetje van alle granituren behalve de selderij en de zoete/hete sojasaus. De vermicelli, frites sticks en uitjes doe je als laatste bovenop in de kom dan blijven ze lekker krokant. Schenk de soep over granituren tot dat alles net bedekt is met de bouillon. Doe als laatste de selderij en de zoete/hete sojasaus overheen.

Enjoy!

Een warme groet,

You might also like

Comments (2)

 • Mgie Kondics 7 jaar ago Reply

  4 stars
  Lekker uitgebreid verslagje..daar hou ik van. Het ziet er héérlijk uit en ik ga het zeker ook proberen die, Saoto..❤

 • Mgie Kondics 7 jaar ago Reply

  4 stars
  Het ziet er héérlijk uit. Lekker uitgebreid recept. Die ga ik zeker uitproberen.. dankjewel voor de sunshine?!

Leave a Reply