Loading...

Teloh met bakkeljauw

Surinaamse Teloh met bakkeljauw

Teloh met bakkeljauw oh yes! Ik houd van de Surinaamse keuken en Teloh met bakkeljauw vind ik een heerlijk en gezond tussendoortje. Teloh is gebakken cassave en wordt vaak gegeten met bakkeljauw maar is ook lekker met saté. De cassave, maniok of yuka zoals het in Amerika bekend is, is een wortelknol en vergelijkbaar met de aardappel. De cassave wordt in Afrika en Zuid-Amerika veel gegeten. Oorspronkelijk komt hij uit Brazilië (lees hier meer over de geschiedenis van deze tropische aardappel). Het bevat evenveel zetmeel als een aardappel, maar heeft twee keer zoveel meer vezels en een erg hogere kaliumwaarde. Daarnaast bevat het erg veel calcium, mangaan, eiwitten, fosfor, en vitamine C.

Kook voor gebruik eerst altijd de cassave en laat hem ook goed uitlekken! Het eten van rauwe cassave is gevaarlijk voor de gezondheid. Er zit cyanogenische glucosiden (blauwzuur) in, die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide. Er zijn trouwens twee soorten cassave; bittere en zoete.  Er wordt onderscheid gemaakt tussen knollen met een hoog gehalte aan het blauwzuur (bittere cassave) en de knollen met een lager gehalte (zoete cassave). Beide soorten moeten voor het consumeren gekookt worden. De knol wordt verpakt in een dikke waslaag (paraffine).

Ik koop mijn cassave en bakkeljauw altijd bij de toko. Ik raad je aan om de bakkeljauwfilets te kopen, deze zijn zonder graten en vel en kant en klaar voor gebruik. Waar je goed op moet letten bij het kopen van cassave  is dat deze stevig en droog aanvoelt. Door vocht kunnen ze gaan schimmelen. Dit zie je pas als je de cassave open hebt gesneden, je ziet dan van die blauwachtige strepen lopen. Het is ook mogelijk om de cassave al geschild en voorgesneden te kopen. Deze liggen in de vriezer bij de toko. Je hoeft thuis alleen de cassave nog te koken en te bakken (net zo makkelijk :).  Er zijn zoveel gerechten en snacks die je kunt maken met de cassave zoals kroepoek, chips, kroketten, bojo (zoete lekkernij), ook kun je de cassave in soep doen. Houd mijn site in de gaten voor al deze gerechten!

Wist je dat: na de aardappel de cassave het belangrijkste groentegewas is van de wereld?

Cassave ook bekend als maniok of yuka

 

 

 

 

 

 

Surinaamse Teloh met bakeljauw

Totale Tijd 1 uur
Personen 4

Ingredienten

 • 500 gram bakkeljauw filet
 • olijfolie om in te bakken
 • 1 kg verse cassave of 3 zakken diepvries
 • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 tomaat
 • 1/2 madame Jeanette peper
 • 2 theelepels tomatenpuree
 • 1 theelepel trassie pasta (Trassie trafasie bij de AH)
 • 1 blokje kippenbouillon
 • 1 limoen
 • peterselie een aantal takken

Bereidingswijze

Cassave bereiden

 1. Zet een pan met ruim water alvast aan de kook. Schil de cassave en snijd in dikke friet stukken en spoel daarna goed af. Kook dan de casssave totdat ze net gaar zijn (ongeveer 15 minuten). Controleer met een sateprikker de gaarheid. Giet de cassave af en laat het even afkoelen. Als je diepvries cassave gebruikt, volg dan de instructies op de verpakking om de cassave te koken.

  Verhit de zonnebloemolie in een wokpan en frituur de cassave goudbruin. Laat de cassave uitlekken op wat keukenpapier en strooi een beetje zout overheen.

Bakkeljauw ontzouten

 1. We gaan de bakkeljauw ontzouten door deze twee keer te koken. Vul je waterkoker en zet alvast aan de kook. Zet ook een pan met ruim water aan de kook. Spoel de bakkeljauw filets even af. Leg je de filets in de pan met het water. Kook ongeveer 15 minuten. Als de 15 minuten bijna om zijn zet je de waterkoker weer aan. Giet de bakkeljauw af in een vergiet en gooi het gekookte water weg en spoel de pan even af met water. Doe het gekookte water uit de waterkoker in de pan en zet het weer op het vuur. Doe de bakkeljauw weer in de pan en kook weer voor ongeveer 10 minuten. Proef even de bakkeljauw als je het nog te zout vindt, laat je het nog 5 minuten koken. Niet langer omdat de vis niet te flauw mag worden. Giet de bakkeljauw weer af in een vergiet en breek met je handen het vis in kleine stukken.

Bakkeljauw bereiden

 1. Snijd de ui, peper en knoflook heel fijn en snijd de tomaat in blokjes. Verhit in een bakpan wat olijfolie en bak de uien, madame Jeanette peper, knoflook glazig. Bak dan de tomatenblokjes even mee en voeg dan de tomatenpuree, bouillonblokje en trasie toe. Als het bouillonblokje op is gelost voeg je de bakeljauw toe en laat en meng je dit goed met de rest. Laat het geheel even op een zacht pitje koken. Voeg als laatste de peterselie (blaadjes even snijden) toe en laat het nog even paar minuten bakken. Dan is het bakkeljauw klaar voor de teloh. Serveer met wat partjes limoen.

Enjoy!

Een warme groet,

You might also like

No Comments

Leave a Reply