Loading...

Petjil Surinaamse groentesalade

Petjil Surinaamse groentesalade

Petjil Surinaamse groentesalade by Miss Margaritha

Ok, allereerst is dit gerecht mijn eigen versie van de Surinaamse Petjil. Pitjel is een Javaanse groentesalade met (zelfgemaakte) pindasaus en lijkt heel erg op de Gado Gado. Het grootste verschil tussen Petjil en Gado Gado is dat Petjil alleen met groenten wordt klaargemaakt en de Gado Gado bestaat uit een mengsel van diverse groenten, tempé en/of tahoe, gekookte eieren, kroepoek en (longtong) rijst. Gado betekent letterlijk mix of mengsel. Ook in de saus zit een klein verschil namelijk in de pindasaus van de Pitjel gebuikt men Kentjoer en is deze versie pittiger.

Kentjoer (kentjur of kencur) is een onmisbaar ingrediënt in de saus voor Petjil. Kentjoer is de wortel van de Kaempferia galanga. Deze is familie van de gember. De geur en smaak van deze wortel is echt heerlijk en maakt de Petjil saus echt af. De Kentjoer kun je in poedervorm kopen bij de toko’s. De pindasaus moet je echt zelf maken vind ik. Gebruik geen satésaus uit een potje dat doet dit gerecht geen recht, geloof me! De Pitjel pindasaus is echt super lekker en je bent zo klaar. Ook de pindasaus is by Miss Margaritha en dus mijn eigen versie. Alle groenten worden kort geblancheerd. Op Allerhande staat een handig filmpje over dit kooktechniek (zie hieronder)

De Petjil of Gado Gado is niet alleen bij Surinamers populair maar inmiddels ook een bekend gerecht op de (afhaal) menu’s van vele Chinees-Surinaamse-Indonesische restaurants.

Blancheren van groenten (bron: Allerhande)

Petjil Surinaamse groentesalade

De aangegeven hoeveelheid groenten kun je natuurlijk aanpassen naar eigen wens

Personen 4 personen

Ingredienten

Groentesalade ingrediënten

  • 3 winterpeen of bospeen
  • 1/2 Chinese kool
  • 300 gram (gesneden) spitskool
  • 1/2 komkommer
  • 4 eieren biologisch
  • 200 gram taugé
  • 300 gram kouseband

Pindasaus

  • 200 gram pindakaas
  • 2 eetlepels ruwe rietsuiker
  • 4 tenen knoflook
  • 2 theelepels tamarindepasta
  • 1 theelepel Tras­sie tra­fa­sie (Fa­ja Lo­bi)
  • 400 ml kokosmelk (1 blik van Fairtrade)
  • halve of hele Madame Jeanette
  • 2 handjes vol pinda's
  • 2 theelepels Kentjoer poeder (te koop bij de toko)
  • 1 eetlepel Ketjap Manis (Trademark nr.1)
  • 1 mespuntje zout

Bereidingswijze

Groentesalade bereiden

  1. Om alle vitamientjes van de groenten te behouden kun je deze het beste stomen. Behalve de kouseband deze heb ik nog nooit gestoomd. Maar de groenten kun je ook prima kort blancheren (zie filmpje AH hierboven over blancheren).

    Was en snijd alle groenten ( m.u.v. de taugé) in de zelfde dikte en lengte. Blancheer de wortelpenen, spits- en chinese kool, taugé en kouseband. (zie instructies over blancheren hierboven). De komkommer wordt niet geblancheerd.

    Kook de eieren en laat deze direct schrikken en dan gelijk pellen.

    Serveer alle groenten op een schaal.

Pindasaus bereiden

  1. Rooster de pinda's even kort in een pan (zonder olie) tot dat ze lichtbruin zijn geworden. Laat even afkoelen en maal de pinda's fijn in een keukenmachine. Zet even apart

    Meng in een kom de pindakaas met de kokosmelk, zout en suiker. Doe een theelepel olie in de pan en fruit de fijngesneden knoflook en Madame Jeanette even aan. Voeg de trassie pasta en de kentjoer bij in de pan en bak even kort mee. Voeg dan de mix van pindakaas en kokosmelk toe in de pan. Even alles weer goed roeren en doe dan de tamarinde pasta en ketjap in de pan. Even alles weer goed roeren en even laten pruttelen. Proef de saus en als je vindt dat je nog wat suiker of zout moet toevoegen dan doe je dat. Koken is gevoel dus leg je gevoel in deze saus, maak het eigen. Voeg als laatste de gemalen geroosterde pinda's toe in de saus. Deze saus zal vrij dik zijn van structuur. Voeg indien gewenst wat water toe om dit wat dunner te maken.

Enjoy!

Een warme groet,

You might also like

No Comments

Leave a Reply