Loading...

Surinaamse bruine bonen

Surinaamse bruine bonen

Surinaamse bruine bonen…comfort food!

Surinaamse bruine bonen, wat kan ik anders zeggen dan: comfort food. Het is eten waar vele Surinamers blij van worden en eentje in het specifiek G (you know who you are:). Bovendien is bruine bonen gemakkelijk en snel te bereiden.

In mijn versie van de Surinaamse bruine bonen gebruik ik geen zoutvlees maar spek dat je ook makkelijk door kipfilet kunt vervangen. Ben je vegetarisch dan laat je het vlees helemaal weg. Toen ik naar Rotterdam verhuisde vanuit Brabant maakte ik kennis met een multiculturele stad met op elke straathoek een Surinaamse eettent of toko. In de loop der jaren heb ik veel Surinaamse gerechten gegeten en ook zelf klaargemaakt. Surinaamse bruine bonen is zo een gerecht en ik zou mezelf niet zijn als ik er geen Miss Margaritha twist aan zou geven.

Miss Margaritha twist

Ik voeg in mijn versie van de bruine bonen wat andere kruiden toe dan gebruikelijk namelijk: 5 spices ook bekend als vijfkruidenpoeder. Dit is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Dit geeft de bruine bonen weer een andere demensie. Maar let er wel op dat je de aangegeven hoeveelheid niet overschrijdt. De smaak is vrij dominant en kan snel te veel zijn. Bruine bonen is een gezonde maaltijd dat je met rijst kunt serveren. Maar je kunt het ook serveren met gekookte pompoen of (zoete) aardappel. Het wordt weer genieten….

Wist je dat: de vijfkruidenpoeder bestaat uit de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami

Surinaamse bruine bonen

Ingredienten

 • 280 gram (ongeveer) zuurkoolspek zonder zwoerd van de AH
 • 1 pot bruine bonen (van HAK is het lekkerst 🙂 720 gam
 • 1/2 rode of gele paprika
 • 1 sjalot of ui
 • 1 peper naar keuze
 • 1 tomaatje
 • 3 tenen knoflook
 • 1/2 theelepel 5 spice kruiden
 • 2 theelepels tomaten ketchup
 • 2 theelepels tomatenpuree
 • 1 theelepel tras­sie pasta (Fa­ja Lo­bi)
 • 1/2 cup water 125 ml
 • handjevol peterselie platte

Bereidingswijze

 1. Snijd de ui, knoflook, paprika en (eventueel) peper zo fijn mogelijk,  snijd ook de tomaat en zet alles even apart. Snijd het spek of kipfilet in mooie gelijke stukken. Bak het spek of kipfilet in een beetje olijfolie tot dat het gaar is (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de ui, knoflook, paprika en peper toe en fruit deze even aan. Voeg 1/2 theelepel van de 5 spices kruiden toe. 5 spices kruiden is gewoon in de supermarkt te koop. Ik gebruik die van Verstegen. Voeg de tomaat toe en laat dit ongeveer een 1 minuut mee bakken. Voeg vervolgens de tomatenketchup, tomatenpasta en trassie in de pan en laat dit ook een minuutje bakken. Spoel de bruine bonen uit in een vergiet en voeg de bonen toe aan de pan en roer het geheel even goed door. Voeg het water toe aan het geheel en laat op een laag pitje met de deksel op de pan even pruttelen voor ongeveer 10 minuten (ondertussen wel even roeren). Snijd de bladpeterselie fijn en proef de bruine bonen en als deze goed op smaak is voeg je als laatst de peterselie toe. Serveer met rijst en wat komkommer op zuur.

Spek voor de bruine bonen

Enjoy!

Met vriendelijke groet,

You might also like

No Comments

Leave a Reply