Loading...

Tjap Tjoy met kip

Tjap Tjoy met kip
Tjap Tjoy met kip… lekker zelf maken!

Dit is één van mijn lievelingsgerechten omdat het makkelijk en gezond is. Er zijn drie verschillende schrijfwijzen: Tjap Tjoy, Tjap Tjoi of Chop Suey, betekent alle drie gemengde groente. En dat is ook precies wat het is. Als je Tjap Tjoy thuis zelf een keer hebt gemaakt wil je dit nooit meer buiten de deur eten of bestellen. Dit is echt waar!

Low budget en simpel

De ingrediënten zijn simpel en low budget, verder heb je alleen een wokpan nodig. Er zijn voor mij wel een aantal basisgroenten die niet mogen ontbreken in dit gerecht: rode paprika, wortelen, taugé, komkommer en last but not least shiitake. Deze padestoelsoort komt van nature voor in China en Japan en is bekend vanwege zijn geneeskrachtige werking. Shiitake is zeer eiwitrijk en bevat vitamine B en C, ook is het bloeddruk- en cholesterol verlagend. De shiitake geeft het gerecht wat mij betreft een echte Tjap Tjoy smaak en is te koop bij de chineze toko’s of de betere supermarkten. Verder kun je toevoegen wat je wilt, let er op dat het groentesoorten zijn die na het bakken een bite blijven houden. Ik vind het persoonlijk heerlijk om wat roosjes (gestoomde) broccoli, bimi of mini paksoy erbij te doen. Je kunt Tjap Tjoy ook met garnalen maken of een combinatie van garnalen en kipfilet. Bij Tjap Tjoy hoort wel een beetje rijst vind ik. Maar houd je niet van rijst dan kun je dit ook eten met (zoete) aardappelen of quinoa. Deze groentemengsel is heerlijk op alles wat mij betreft.

Tjap Tjoy met kip

Tjap Tjoy met kip, serveer met (bruine) rijst, quinoa of aardappelen

Tjap Tjoy met kip

Ingredienten

 • 300 gram kipfilet
 • 100 gram shiitake
 • 125 gram taugé
 • 2 kleine winterpenen
 • 1/2 komkommer
 • 1 rode paprika
 • 200 gram bimi of brocoli
 • 3 tenen knoflook
 • 1 rode ui
 • 1 kippen bouillonblok
 • 1 theelepel maizena
 • olijfolie om mee te bakken
 • 1 klein kopje water
 • zout
 • peper

Bereidingswijze

Voorbereiden groenten en kipfilet

 1. Snijd de ui fijn en pers of rasp de knoflook en zet even apart. Snijd de paprika in de lengte, snijd er lange stukken van. Snijd de 1/2 komkommer eerst in de lengte en snijd het dan in schuine stukken (niet te dik). Haal met een dunsschiller de buitenste laag van de wortel weg en snijd de wortelen op dezelfde manier als komkommer. Maak de shiitaki schoon met een keukenpapiertje, verwijder het steeltje en snijd in plakken. Maak de taugé schoon door ze eerst goed te wassen met koud water. Stoom of kook de bimi of brocoli een paar minuutjes tot bijna gaar. Snijd de kipfilet in dunne gelijke schuine reepjes. Strooi wat zout en peper erover en zet apart.Wokken:

 1. Doe flink wat scheuten olijfolie in een wokpan en laat dit goed heet worden. Voeg dan de kipfilet in de pan en bak de kipfilet in een paar minuten gaar (tot het vlees wit is geworden). Fruit dan de knoflook en ui mee. Voeg dan de shiitaki en paprika toe en bak dit enkele minuten mee. Voeg dan de wortelreepjes toe en bak dit tot dat deze net zacht beginnen te worden. Voeg dan de komkommer, bimi of broccoli toe en bak eventjes aan. Voeg dan het bouillonblokje toe en een klein kopje (60 ml) water toe. Los in een kommetje 1 theelepel maizena op met met 2 theelepels water. Voeg dit toe in de pan. Proef de saus en voeg indien nodig nog wat zout/peper of water en/of maizena toe en roer tot de saus wat body en glans heeft gekregen. Voeg als laatste de taugé toe en laat dit nog een paar minuten mee bakken. Sereveer de Tjap Tjoy met wat rijst en natuurlijk mag een beetje peper niet ontbreken.

Enjoy!

Een warme groet,

You might also like

No Comments

Leave a Reply