Loading...

Welkom in mijn Caribische keuken!

Caribbeanfoodie.nl is ontstaan door mijn passie voor koken, Caribische achtergrond en mijn nieuwe levensstijl (bewuster en gezonder eten). Ik merkte dat de gerechten waarmee ik ben grootgebracht, soms een gezonde twist kunnen gebruiken. De Caribische keuken is enorm gevarieerd, smaakvol, kleurrijk en is een smeltkroes van producten en gerechten van de Indiaanse, Afrikaanse, Aziatische, Nederlandse en Spaanse keuken samengebracht door hun gezamenlijke koloniale verleden. Iedere periode in de geschiedenis van Curaçao heeft zijn sporen nagelaten in bijzondere gerechten; van de bezetting door de Spanjaarden, tot de komst van de Nederlanders en de Afrikaanse slaven.

Mijn roots liggen in Curaçao waar ik, mijn twee oudere zussen en broertje geboren zijn. Mijn vader is geboren en getogen in Curaçao. Mijn moeder is afkomstig van Trinidad (het grootste van de twee eilanden die het land Trinidad en Tobago vormen) en van Indiase komaf. Thuis genoten we dan ook van de Trinidadiaanse en Antilliaanse keuken. Mijn moeder was altijd te vinden in de keuken waar ze de lekkerste roti en johnny cake maakte. Mensen kwamen altijd van heinde en ver speciaal voor de roti van mijn moeder. Mijn vader werkte als chef-kok in een van de grootste hotels op Curaçao en nam regelmatig een heleboel lekker hapjes mee van het hotel naar huis. Ik herinner me nog de zondagochtenden op Curaçao dat we thuis wakker werden met de geur van gebakken johnny cake. Mijn moeder was al vroeg in de weer met het bakken ervan. Niet veel later die ochtend kwam mijn vader thuis van een nachtdienst in het hotel met een tas vol lekkernijen. De grote brokken van chocolade en de allerlekkerste cakejes die je maar kon bedenken, ze staan nog gegrift in mijn geheugen.

Helaas is mijn moeder niet meer in leven. Zij is op vrij jonge leeftijd (49) in Nederland overleden, toen ik nog een tiener was. Ik heb gelukkig wel veel mooie herinneringen aan haar. Bijvoorbeeld hoe zij in de keuken roti stond te bakken en met veel liefde het deeg kneedde en dat ze vertelde dat dat haar geheim was voor het beste resultaat. Alle ingrediënten voor in haar roti waren vers en haar recept was authentiek. Ik mocht altijd helpen met het malen van de gele spliterwten voor in de roti (het malen gebeurde in zo een ouderwetse molen, die je aan de zijkant van de tafel moest vast te draaien). Ook de geur van geroosterde komijnzaad is mij zo bijgebleven. Maar vooral haar warmte, de liefde voor haar gezin en koken zijn mooie herinneringen die ik koester. Met haar gerechten bracht zij mensen samen.

Deze blog draag ik op aan mijn moeder. De vrouw die mij heeft geleerd om met liefde te koken en dat te delen met anderen.

Mijn herinneringen aan haar, leven voort in mijn hart en keuken!

Een warme groet,