Go Back
Print

Surinaamse Teloh met bakeljauw

Totale Tijd 1 uur
Personen 4

Ingredienten

  • 500 gram bakkeljauw filet
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 kg verse cassave of 3 zakken diepvries
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 1/2 madame Jeanette peper
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 theelepel trassie pasta (Trassie trafasie bij de AH)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 limoen
  • peterselie een aantal takken

Bereidingswijze

Cassave bereiden

  1. Zet een pan met ruim water alvast aan de kook. Schil de cassave en snijd in dikke friet stukken en spoel daarna goed af. Kook dan de casssave totdat ze net gaar zijn (ongeveer 15 minuten). Controleer met een sateprikker de gaarheid. Giet de cassave af en laat het even afkoelen. Als je diepvries cassave gebruikt, volg dan de instructies op de verpakking om de cassave te koken.

    Verhit de zonnebloemolie in een wokpan en frituur de cassave goudbruin. Laat de cassave uitlekken op wat keukenpapier en strooi een beetje zout overheen.

Bakkeljauw ontzouten

  1. We gaan de bakkeljauw ontzouten door deze twee keer te koken. Vul je waterkoker en zet alvast aan de kook. Zet ook een pan met ruim water aan de kook. Spoel de bakkeljauw filets even af. Leg je de filets in de pan met het water. Kook ongeveer 15 minuten. Als de 15 minuten bijna om zijn zet je de waterkoker weer aan. Giet de bakkeljauw af in een vergiet en gooi het gekookte water weg en spoel de pan even af met water. Doe het gekookte water uit de waterkoker in de pan en zet het weer op het vuur. Doe de bakkeljauw weer in de pan en kook weer voor ongeveer 10 minuten. Proef even de bakkeljauw als je het nog te zout vindt, laat je het nog 5 minuten koken. Niet langer omdat de vis niet te flauw mag worden. Giet de bakkeljauw weer af in een vergiet en breek met je handen het vis in kleine stukken.

Bakkeljauw bereiden

  1. Snijd de ui, peper en knoflook heel fijn en snijd de tomaat in blokjes. Verhit in een bakpan wat olijfolie en bak de uien, madame Jeanette peper, knoflook glazig. Bak dan de tomatenblokjes even mee en voeg dan de tomatenpuree, bouillonblokje en trasie toe. Als het bouillonblokje op is gelost voeg je de bakeljauw toe en laat en meng je dit goed met de rest. Laat het geheel even op een zacht pitje koken. Voeg als laatste de peterselie (blaadjes even snijden) toe en laat het nog even paar minuten bakken. Dan is het bakkeljauw klaar voor de teloh. Serveer met wat partjes limoen.