Go Back
Print

Surinaamse bruine bonen

Ingredienten

  • 280 gram (ongeveer) zuurkoolspek zonder zwoerd van de AH
  • 1 pot bruine bonen (van HAK is het lekkerst :) 720 gam
  • 1/2 rode of gele paprika
  • 1 sjalot of ui
  • 1 peper naar keuze
  • 1 tomaatje
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel 5 spice kruiden
  • 2 theelepels tomaten ketchup
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 1 theelepel tras­sie pasta (Fa­ja Lo­bi)
  • 1/2 cup water 125 ml
  • handjevol peterselie platte

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, knoflook, paprika en (eventueel) peper zo fijn mogelijk,  snijd ook de tomaat en zet alles even apart. Snijd het spek of kipfilet in mooie gelijke stukken. Bak het spek of kipfilet in een beetje olijfolie tot dat het gaar is (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de ui, knoflook, paprika en peper toe en fruit deze even aan. Voeg 1/2 theelepel van de 5 spices kruiden toe. 5 spices kruiden is gewoon in de supermarkt te koop. Ik gebruik die van Verstegen. Voeg de tomaat toe en laat dit ongeveer een 1 minuut mee bakken. Voeg vervolgens de tomatenketchup, tomatenpasta en trassie in de pan en laat dit ook een minuutje bakken. Spoel de bruine bonen uit in een vergiet en voeg de bonen toe aan de pan en roer het geheel even goed door. Voeg het water toe aan het geheel en laat op een laag pitje met de deksel op de pan even pruttelen voor ongeveer 10 minuten (ondertussen wel even roeren). Snijd de bladpeterselie fijn en proef de bruine bonen en als deze goed op smaak is voeg je als laatst de peterselie toe. Serveer met rijst en wat komkommer op zuur.