Loading...

Echte Surinaamse pindasoep (Pinda bravoe)

Surinaamse pindasoep

Ja, ik zeg het er expleciet bij de echte Surinaamse pindasoep! Dit recept heb ik namelijk gekregen van mijn schoonmoeder en haar pindasoep is authentiek en overheerlijk. In Suriname is de pindasoep ook wel bekend als pinda bravoe. Pindasoep is van origine een Afrikaans gerecht genaamd Hkatenkwan uit Ghana. Een stoofpot van pinda’s en tomaten waar vaak ook oker aan toegevoegd wordt. Deze stoofpot wordt geserveerd met Fufu (een vaste brij verkregen uit cassave, bakbanaan en of yams.) In Suriname wordt het gegeten met Tom Tom balletjes, vergelijkbaar met de Fufu. Alleen de Tom Tom balletjes worden gemaakt van bakbananen (rijpe of groene). De Tom Tom’s in deze soep zijn gemaakt van gele én groene bakbanen, een heerlijke combinatie! Ik heb genoten van deze soep en een aantal non believers zijn omgeturnd in fans!

Wist je dat: pinda’s oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen waar ze door Spaanse en Portugese kolonisten naar Afrika zijn verscheept.

 

Surinaamse Pindasoep

Ingredienten voor de bouillon

Ingredienten

 • 3 liter water
 • 400 gram kip (borrelkluifjes of kippendijen)
 • 200 gram zoutvlees (rund of varkensvlees)
 • 650 gram Calve Pindakaas (1 grote pot)
 • 6 korrels piment
 • 2 blokjes kippenbouillon
 • 1 ui
 • bladselderij een aantal takken
 • 1 Madame Jeanette optioneel
 • 3 laurier blaadjes
 • 1 tomaat
 • 1 teen knoflook

Ingredienten voor Tom Tom balletjes (bananen balletjes)

 • 2 groene bakbanaan
 • 2 gele bakbanaan
 • zout

Bereidingswijze

Zoutvlees ontzouten

 1. We gaan eerst het zoutvlees onzouten door deze 45 minuten te koken in een pan met ruim water. Giet het vlees na 45 minuten af en als het wat afgekoeld is, snijd je het in kleine stukken.

Bouillon maken

 1. In een soeppan bak je eerst de knoflook, ui en tomaat even aan. Voeg dan het zoutvlees en kip toe in de pan en bak dit even een paar minuten mee. Voeg dan 3 liter water, 2 bouillonblokjes, laurier blaadjes, pimentkorrels en 2 takken selderij toe in de pan. Laat het geheel koken tot dat de kip gaar is (ongeveer 40 minuten). 

Pindakaas mengen met bouillon

 1. Als na 40 minuten de kip lekker heeft getrokken is bouillon gereed om te mengen met de pindakaas. Doe in een kom een paar soeplepels van de bouillon samen met de pindakaas en klop dit met een garde tot een mooie gladde mengsel. Voeg dit mengsel terug in de pan met de bouillon. Even goed roeren om alles goed te mengen. Proef de soep en voeg nog een stuk bouillonblok als je dat nodig vindt. Maak een klein sneedje in de Madame Jeanette en leg deze bovenop in de pan met de bouillon. Laat het geheel nog even 10 tot 15 minuten sudderen op een laag pitje. Houd de smaak goed in de gaten, verwijder de peper als je soep naar jouw smaak voldoende pittig is. Je kunt ook de peper weglaten en bij het opdienen wat zelfgemaakte peper erin doen. Op deze manier kunnen ook de kleintjes genieten van de soep. Serveer met Tom Tom balletjes en wat gesneden bladselderij.

Tom Tom balletjes maken

 1. Zet twee aparte pannen met water op om de bananen te koken. We gaan de groene en gele bananen apart koken. Was de groene bananen met schil er nog aan. Snijd de boven- en de onderkant van de groene bananen eraf. Snijd dan in stukken. Kook de groene bananen met schil eraan in een pan met water tot dat ze gaar zijn (na ongeveer 40 minuten). Als de schil los begint te komen zijn de bananen gaar. Je kunt de gaarheid ook met een satéstokje controleren. Laat even afkoelen en verwijder de schil. Schil de gele bananen en snijd in stukken en voeg deze toe in de andere pan en kook tot dat ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten).

  Doe de gekookte bananen in een kom en prak de bananen, draai er dan balletjes van (ongeveer zo groot als een golfbal). Zorg ervoor dat je handen nat zijn tijdens het draaien van de balletjes. Voeg de Tom Tom balletjes toe aan je pindasoep. Serveer de soep met een schepje rijst.

Enjoy!

Een warme groet,

 

You might also like

No Comments

Leave a Reply