Loading...

Tostones: toastjes van groene bakbanaan

Tostones

Tostones.. I love them! Het zijn heerlijke krokante toastjes gemaakt van groene bakbananen die 2 x gebakken worden. De naam Tostone is afgeleid van het Spaanse woord ‘tostar’ wat toasten betekent. De groene bakbananen worden eerst geschild en gesneden. Daarna gebakken en vervolgens plat gedrukt en dan weer gebakken. Tostones passen ook heel goed in een glutenvrije, plant based of vegan leefstijl. Lees hier de gezondheidsvoordelen van de groene bakbanaan.

Het schillen van de groene bakbanaan

Het is niet zo gemakkelijk om een groene bakbanaan te schillen omdat de schil heel stug is. Maar er is een simpele methode: je begint eerst met het eraf snijden van de uiteinden daarna maak je een snee (van boven naar beneden) in de schil aan drie kanten van de bakbanaan. Vervolgens wik je met je mes de uiteinden van sneden los waardoor de bovenkant van schil los komt. Je kunt de schil dan gemakkelijk met je vingers eraf trekken.

Dubbel gebakken

Als de bananen in ronde stukken gesneden zijn, worden ze eerst (gaar) gebakken, daarna plat gedrukt en vervolgens nog een keer gebakken. Zo ontstaat er een heerlijk en krokant toastje. Ik heb een speciaal apparaat om de bakbananen plat te maken: een tostonera. Een soort van mini tosti maar dan van hout. Ik heb mijn tostonera uit Amerika gekregen van mijn dierbare vriendin Serena. Daar is de tostone een veel gegeten snack onder de Latijns-Amerikaanse bevolking. In Nederland is de tostonera voor zover ik weet niet verkrijgbaar. Om de bakbananen plat te maken kun je ook gewoon een pan gebruiken. Je legt een stukje banaan tussen 2 vellen bakpapier of folie en vervolgens gebruik je de pan om deze plat te drukken.

Serveertips

Na het bakken bestrooi je de tostones met zout, knoflook- en uienpoeder en als je van pittig houdt ook met chilipoeder. Je kunt de tostones eten als snack maar je kunt ze ook ook beleggen met een tomaten & mango salsa, guacamole of een lekkere chimichurri saus. Heb je een feestje? Dan kun je deze belegde tostones aan je gasten serveren als amuse of lekker bij de borrel. Je kunt ook Aranitas (krokantjes van groene bakbaan) maken van groene bakbanaan. Check de link voor dit recept op mijn blog.

Tostones

Dubbel gebakken groene bakbanaan

Course Snack
Cuisine Caribbean
Trefwoord plant based, vegan, vegetarian, vegetarisch
Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Personen 4 personen

Ingredienten

 • 2 groene bakbananen
 • Olie om te bakken
 • zout naar smaak
 • Knoflook- en uienpoeder naar smaak
 • chilipoeder optioneel

Bereidingswijze

 1. Schil de bakbanaan volgens de bovenstaande methode.

 2. Snijd de bakbanaan in ronde plakken van ongeveer 2 cm dik.

 3. Verhit genoeg olie in een wokpan of friteuse. Als de olie heet is, bak je de bakbanaan gaar en mooi goudbruin aan beide kanten. Laat ze even uitlekken op een bord met keukenpapier. Zet de pan met olie even op een laag pitje.

 4. Leg een stuk gebakken bakbanaan tussen twee vellen bakpapier en gebruik een pan om de banaan plat te maken. Dit doe je met alle stukken bananen.

 5. Verhit de pan met olie nog een keer en bak de bananen nog even kort krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 6. Strooi een beetje zout en knoflook-uien poeder op Tostones.

Enjoy good food!

You might also like

No Comments

Leave a Reply